NIEUWS

Onze Esta heeft op 26 april 2014 een prachtig nestjepuppies gekregen!

Bezoek Burgemeester Mittendorff aan zorgboerderij

5 september hebben wij bezoek mogen ontvangen van Burgemeester Mittendorff van de gemeente Ommen.

Een dag op zorgboerderij 't Schöttincksflier

Een dag met Peter
Een vraag die ons vaak gesteld wordt is: “Wat doen jullie toch de hele dag met de mensen?” Daarom willen we jullie eens een kijkje geven in een dag van ‘Peter’*. Peter heeft Alzheimer en daardoor is hij vergeetachtig. Maar hij vindt het prachtig om mee te helpen en zich op die manier nuttig te voelen.

9.30 uur
Peter komt met de taxi aan. Als hij uitstapt wordt hij enthousiast begroet door Lindy, onze Schotse Collie. Ze laat een tennisbal voor zijn voeten stuiteren. Die wordt door Peter een eind weggetrapt, Lindy spurt er achteraan om de bal weer op te halen en weer netjes voor de voeten van Peter te leggen. Dit zal zich eindeloos herhalen als Jan of Alie daar geen stokje voor steekt.

Eerst gaan we koffie drinken. In het verbouwde “bakhuus” is het goed toeven. Maar als het weer het toelaat zitten we veel buiten, op één van de mooie beschutte zitplekken. Of als het heel warm weer is, onder de lindeboom. Na de koffie, waar veel verteld en geluisterd wordt, gaat Jan met Peter aan het werk om de afrastering van de pony’s te verplaatsen.

12.00 uur
Dan is het zo weer tijd voor de warme maaltijd, die door Alie samen met de andere deelnemers is klaargemaakt. De producten komen uit eigen moestuin, door de deelnemers gezaaid, gepoot, verzorgd en geoogst. Na het eten mag er gerust worden.

14.00 uur
We maken met zijn allen een wandeling door de mooie omgeving en drinken daarna een kop thee. Het kippenhok moet nog schoongemaakt worden.

16.00 uur
En dan is de taxi er al weer. Peter gaat met een voldaan gevoel naar huis. Hij heeft van alles mogen doen, maar er moet niks.


…het runnen vraagt je volle inzet.
Een zorgboerderij doe je er niet zomaar even bij. Het runnen van een zorgboerderij vraagt je volle inzet. Maar het werk geeft enorm veel voldoening. Je ziet mensen weer opbloeien. Deelnemers, met een psychische en/of lichamelijke beperking, komen even uit hun thuissituatie en genieten! En wij genieten mee.

Dat is van belang op zorgboerderij ’t Schöttincksflier. Je mag en kunt van alles doen, maar er moet niets. De deelnemers kunnen lekker genieten van de rust en de ruimte, want de zorgboerderij ligt 250 meter van de openbare weg en langs een bospartij. Maar voor wie dat wil zijn er ontspannen werk(jes) of activiteiten te doen. Zoals seizoensgebonden werk aangepast aan de deelnemers: aardappels poten, schoffelen, rooien, aardappels sorteren aan de leestafel en opslaan in de schuur. In de moestuin of kas groente zaaien en verspenen, vervolgens wieden, oogsten en klaarmaken voor de warme maaltijd. Of fruit plukken en er van snoepen. Kippen voeren, de eieren uithalen en het kippenhok schoonmaken. Pony’s aaien en verzorgen of gewoon naar ze kijken. De houtsingel uitdunnen, heksenbezems maken, touw draaien of vlechten. Werktuigen schoonmaken of opknappen. Trekkers restaureren. Alles kan en mag en doen we in overleg met de deelnemers. En niks moet, toekijken mag ook! Kortom: iedereen mag meegenieten van Gods mooie natuur.
* Om privacyredenen is “Peter” niet zijn echte naam.Lindy is op 1 oktober geslaagd voor Lezen en werken met Spirit! Zie kopje Lindy80 jaar bestaan van 't Schottincksflier

Speciale aandacht voor het 80 jarig bestaan van de boerderij!!
in 1928 werd de boerderij gebouwd, en in 1948 het bakhuis.

Een kort stukje historie:
In mei 1928 trouwden Gerrit Jan Veurink (schottinck Gait-Jaan) en Jennigje Bartels uit Linde (bij den Ham).
Zij gingen wonen in het Flier van Schottinck, waar midden in de heide een nieuwe boerderij werd gebouwd.

De bouwvergunning werd 6 april 1928 aan gevraagd en een dag later verleend.
De bouw werd uitgevoerd door metselaar Schuurman, die 20 jaar later, in 1948 het bakhuis er ook bij bouwde.


Heden vinden onze deelnemers in het voormalig bakhuis een goede plek om te vertoeven.

Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen

Barneveld, 31 maart 2008

Uit een externe toets is gebleken dat het kwaliteitssysteem effectief operationeel is en voldoet aan de voorwaarden uit de werkmap Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen van het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg

' Kwaliteit laat je zien! '
Erkenning leerbedrijf

Calibris Kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport heeft als erkend leerbedrijf geregistreerd:

Zorgboerderij 't Schottincksflier te Stegeren (84005),

voor de volgende opleidingen:
Helpende
Helpende Breed
Helpende Welzijn / Helpende Zorg
Helpende Zorg en Welzijn

Sociaal Pedagogisch Werk 3
Sociaal Pedagogisch Werk 4.


Wethouder Scheele bezoekt onze zorgboerderij

Wethouder Scheele heeft de zorgboerderij Schöttinckflier in Stegeren bezocht. De familie Veurink heeft de wethouder uitgenodigd om te laten zien wat hun zorgboerderij inhoud.Zie de links hieronder:artikel website ommen.nl

Film Ommen leeft.

In overleg af te halen kat(ten)

Esti is geboren op 5 mei 2011 en ze doet het super

foto van Esti
Esti
Open Tuinendag 24 juni 2011


Dit jaar doen wij mee aan de Open Tuindag in Ommen.

Wij zijn tuin nummer 5.
Onze boerderij staat in een landelijke omgeing, genaamd 'het Flier' van Stegeren. De boerderij "Schottinck" is 83 jaar geleden gebouwd door de ouders van Jan
Eerst als gemengd bedrijf en sinds 2001 (in het boekje van de opentuindagen staat 2008) ook als zorgboerderij met de naam 't Schottincksflier.
Al enkele jaren doen wij mee met de open dag voor de zorgboerderij en dit jaar voor het eerst met de open tuindag. Nu met nadruk op de tuin, maar de zorgboerderij krijgt (ook weer) een beetje aandacht.

Onze tuin heeft geen strakke vormgeving, in het gazon staan enkele (oude vrucht)bomen met een onderbeplanting van vaste planten o.a. strokrozen, klimmers o.a. rozen en clematissen.
De border bestaat vooral uit vaste planten, heggen en struiken waar vogels en vlinders opafkomen.
De moestuin is omgeven door een heg, die de vaak schrale oostenwind tegenhoudt. In de moestuin genieten we van het zaaien en oogsten van de groenten, die we voor en met de deelnemers van de zorgboerderij klaarmaken voor de warme maaltijd en die dan ook samen genuttigd wordt.
Een kas is aanwezig, waar we al vroeg in het seizoen kunnen beginnen met het zaaien van groenten en bloemen, om ze daarna te verspenen en uit te planten.
Een vroege druif siert de wand en tomatenplanten ontbreken niet.
Verder hebben we een fruittuin, die bestaat uit aardbeien, frambozen, verschillende soorten bessen, druiven en verschillende soorten fruitbomen.Weest allen welkom, kom kijken en ervaar plek om tot rust te komen bij zorgboerderij 't Schottincksflier!! Goed voor mens en dier!

Voor meer info betreft de Open Tuinendagen in Ommen, kunt op de link klikken.
Daar is ook informatie te vinden waar u de/het toegangsboekje(s) kunt kopen.

LET OP: wij zijn alleen de vrijdag geopend!Bezoek Rabobank (vrijwilligers)

Op vrijdag 16 september was het een drukte rondom onze zorgboerderij. Met 10 man (8 dames en 2 heren) sterk hebben ze ons geholpen met diverse klussen. Een afrastering om de ponyweide, aanleg van waterval in de tuin en de gehele tuin incl moestuin geschoffeld. SUPER BEDANKT!! zie foto's in het fotoboek


Nestje puppies van Esta

Onze hond Esta is op zaterdag 15 oktober bevallen van een nestje puppies. 4 reutjes en 3 teefjes. Moeder en kinderen maken het goed!
Zie hier voor de foto's


puppies 9 dagen oud

Open dag zaterdag 21 september 2013

We kijken terug op een geslaagde dag.

Bezoek ook de nieuwe website van de Vechtdal zorgboeren!